Hjälpa äldre leva självständigt

Många anhöriga stöter förr eller senare på frågan vad innebär ålderdom? Ofta anknyts frågan till en förälder eller far- och morföräldrar, men att förstå sig på de ändrade behoven som förknippas med ålderdom påverkar även oss själv. Nedan har vi samlat ihop tio exempel på potentiella behov som våra kunder ofta behöver hjälp med. 
Läs mer här

När behöver äldre hjälp?


Behovet av hjälp är alltid individuellt men anknyts vanligtvis med funktionsförmåga och rörelseförmåga. Bostadsformen har också en stor inverkan, såsom ifall man bor själv och hur långt ifrån resten av familjen befinner sig. I allmänhet kan man säga att sjukdomar, nedsatt syn eller hörsel, rörelsenedsättning, att bo själv eller att agera som anhörigvårdare på ett eller annat sätt ökar behovet av extern hjälp. 


Att ta emot hjälp kan vara utmanande, framförallt ifall man klarat sig utan hjälp från utomstående innan. Det är dock ett viktigt beslut som ofta förbättrar livskvaliteten märkvärdigt och ska inte ses som en svaghet. 


Envisa föräldrar och äldre som inte vill ha hjälp?


Först och främst vill vi understryka att viss motvillighet i början är mycket vanligt. Det är en stor livsförändring för många äldre att acceptera hjälp från en utomstående och det kan kännas som att en självbestämmande äventyras. Det är såklart inte målsättningen och därför är det ytterst viktigt att skapa en lyssnande och respektfull atmosfär mellan den äldre och den utomstående hjälpen. Målet är att den äldre känner sig trygg att låta en ny person in i hemmet och vardagen, vilket dock kan vara ett känsligt beslut. Läs mer om specifika tips om hur man få den äldre att inse behovet i artikeln här


Vad behöver äldre hjälp med? Tio exempel på behov.


1. Handla och laga mat

Hjälp kan behövas med t.ex. att ta sig till affären, att bära tunga matkassar, hantera råvaror och att tillreda olika maträtter. Både i affären och i köket kan det behövas hjälp med att nå varor som ligger högt uppe. Att skiva bröd, frukt och grönsaker kan vara utmanande. Dessutom är det viktigt att hjälpa äldre att äta mångsidigt och undvika en kost som baserar sig på enbart kaffe och fikabröd. Hjälp kan även behövas med att se till att snabba måltider finns till hands för att säkerställa att man äter tillräckligt.



2. Städning

Hjälp med dammsugning eller att moppa golv, damma av mattor, ta ut soporna, tvätta toaletten och badrummet, diska, tvätta kläder eller byta sängkläder är vanliga behov i vardagen. Hjälp kan behövas stundvis även med fönstertvätt, avfrostning av kylskåp och frys eller storstädningar av olika slag.


3. Rensa skåp, hushållssysslor och återvinning

Om det känns stökigt i hemmet, kan man behöva hjälp med att rensa skåp och slänga eller packa undan saker som inte längre behövs. Hjälp kan även behövas med sortering och återvinning, vilket kan vara nytt för många äldre. Sysslor som kräver en stege, såsom att byta lampor, behövs ofta hjälp med.



4. Pynta i hemmet

För många är det viktigt att hemmet är trivsamt och pyntat enligt egen smak och innevarande säsong. Hjälp kan behövas med att tvätta, stryka och hänga upp gardiner, ta fram passande textilier, välja blommor, hänga dekorationer och städa undan då säsongen ändras.   



5. Rörelse och styrketräning

Hjälp kan behövas med att upprätthålla den fysiska konditionen, dvs. hjälp med att komma ut, med promenader och gångträning eller sittgymnastik. Hjälp kan behövas med att följa ett rehabiliteringsprogram. Den största hjälpen är dock ofta trevligt sällskap som uppmuntrar till motion och rörelse.



6. Utomhusarbete

Att skotta snö, sanda gården, kratta löv och klippa gräs kan man behöva hjälp med. Om man har en balkong, behövs ofta hjälp med att ställa den i ordning inför vintern eller att göra den klar för våren så solen kikar fram igen.



7. Ta hand om krukväxter eller trädgården

Växter är viktiga för många och hjälp kan behövas med att byta krukor, rensa ogräs, fixa rabatten eller med att så frön. 



8. Hjälp med teknik

Hjälp med teknik är ett ofta förekommande behov. Det kan gälla TV:n, datorn, Wifi-uppkoppling, mobilen, en viss applikation såsom Whatsapp, Facetime, Skype eller att ta hand om ärenden via nätet. 



9. Stimulans och aktiviteter

Om vardagen känns långtråkig och ensidig, är behovet av stimulans och trevligt sällskap mycket vanligt. Vanligtvis önskas intellektuella diskussioner, sällskap för kortspel eller besök till museer. Behovet av fika sällskap och en lyssnande öra är ofta undervärderat och kan ha en stor inverkan på den äldre mående.

 


10. Upprätthålla hobbyer och dela intressen

Behovet att skapa med händerna eller att njuta av kära hobbyer kan vara underliggande och en äldre kan lätt tänka sig att de redan gett upp ett kärt intresse. Det kan dock vara enormt givande att få återkomma till en hobby till exempel med hjälp av seniortjänsten Gubbe.



Känner du en äldre som skulle behöva hjälp med någonting vi listat ovanför eller skulle du gärna diskutera behov och lösningar med oss på Gubbe? Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att berätta mer om vår tjänst och erfarenheter.


Haluatko kuulla lisää?

Soita Carolle 044 783 8059 tai jätä yhteystietosi niin palaamme pikimmiten!

Vill du höra mer om Gubbes tjänst samt få ett kostnadsfritt testbesök (0 kr)?

Ring oss på 073 4110000 eller ange dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi så snart som möjligt

Thank you! Your submission has been received!
Formuläret kunde inte skickas in. Försök igen.
En del av familjen.
Gubbe är Sveriges främsta seniortjänst som erbjuder regelbunden omsorg för äldre personer i hela Sverige. Vi håller de äldre aktiva, hjälper till med vardagssysslor och ökar tryggheten för hela familjen. Gubbes tjänst är för alla äldre - oavsett ålder eller funktionsförmåga. Stressfri omsorg av samma bekanta Gubbe-hjälpare hemma hos den äldre eller på ett servicehus.
sverige@gubbe.com
‍073 4110000

Öppettider:
8-15 (må-fre)

Gubbe AB
559331-9907